Assalamualaikummm :)
Allahumma solli ala Muhammad, wa a'la aali Muhammad ^^
Salam jumaat semua.. dh potong kuku belom? /hihi.... sunat potong kuku ari jumaat, tun selalu duk lengah2 potong kuku, pastu tiba2 dh maghrib. hilang pahala free kan..
ok laa.. skrg ni tgh misi menggunakan daun pisang sblm rosak.. mcm mana nk simpan daun pisang lama2 ye, masuk freezer rosak x? susah oo nk dpt daun pisang, walaupon byk pokok pisang tepi jalan. tp byk org punya la kan, xkn nk gi tebas daun pisang org. tanya geng2 fb nk masak apa, mcm2 suggestion :) tp akk jiran dpn komen suruh wat lepat pisang, jd kuih 1st guna daun pisang ni lepat pisang lah.. tun bkn peminat lepat pisang, jd wat sikit je. sedap juga bila buat sendiri nih. selama ni mkn x sedap. hoho..
ada byk resepi yg tun gugel... tp tertarik ngan yongnani nih.. lepat pisang yg manis, bila ada kelapa parut masin kt tgh tu, mmg lg sedap.
Lepat Pisang
Resepi: yongnani@myr
Sumber: tun telani
Bahan-bahan:
- 12 biji pisang abu (dilenyek) - tun guna 3 bj pisang berangan
- 3/4 ~1 cawan tepung beras - tun letak sikit2, agak2 adunan jd mcm adunan cekodok pisang
- 3 sb gula- tun letak 1 sb
- 1/2 biji kelapa parut (putih shj)
- secubit garam
- daun pisang (dilayur di atas api dipotong 15cm setiap satu -anggaran shj)
- Campurkan tepung dan gula bersama pisang yang sudah dilenyek, kacau hingga sebati, (kalau cair tambah sedikit tepung lagi sehingga jadi spt adunan cekodok pisang
- Gaulkan garam bersama kelapa parut dan ketepikan.
- Kemudian ambil daun pisang dan letakan adunan pisang sebanyak 2 sudu makan atau 1/2 senduk seperti dalam gambar. Kemudian letakan kelapa parut di atas adunan tadi.
- lipat daun pisang tu, ala macam yg selalu kita beli tu dan susun dalam loyang pengukus sehingga adunan habis
- Panaskan air dalam pengukus dan kukus lepat pisang tadi bersama-sama selama 20-30 minit ( tak perlu tunggu air mendidih)
No comments:
Post a Comment