Çoğumuzun en büyük sıkıntısıdır akşama ne yapsam sorunu.Bu dert en çok da yaz aylarında bunaltır bizleri,öyle her yemek yenmez,serin olmalı ,ferah olmalı ki ağır gelmesin.Tabi hafif yemekler yemek gerek derken bir taraftan da neredeyse her gün kızarma yapıp yiyor olmamız da ayrı bir muamma :)
Mesela en çok sevdiğimiz yemeklerden biri olan tereyağlı pilav bile artık ağır geliyordur,o halde ne yapmalı ? sevdiğimiz ağır yemekleri hafifletip sofraya öyle getirmeli.İşte bu tarifte biz Türk'lerin en sevdiği tavuklu pirinç pilavının yaz ayına ve hatta çay sofralarına yakışacak hafif ve oldukça leziz hali.Geçen yaz tavuksuz halini çok yapmıştım bu yaz da bu hali favorim olacak galiba ya da değişiklik olsun diye bir öyle bir böyle yaparım :)
Eğer denerseniz sizin de favori yemek yada salatalarınızdan birisi olacağından eminim.O halde her zaman ki gibi mutlaka deneyin,tadın demekten kendimi alamayacağım :)
Hayırlı Cumalar...
Diğer Salata tariflerime Buradan ,Pilav tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.
6 kişilik
MALZEMELER
Pilavı için:
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı soğuk su
1 küçük çay bardağı sıvı yağ
tuz
Tavuk için:
1 küçük tavuk göğsü
yeteri kadar su
tuz
değirmen karabiber
1 adet küçük kuru soğan
Garnitürü için:
4 tepeleme yemek kaşığı haşlanmış mısır
5-6 sap taze soğan
1 büyük havuç
6-7 adet kornişon turşu
1 diş sarımsak
tuz
pul biber
değirmen karabiber
1/2 limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tavuk göğsünü haşlamak için derin bir tencereye üzerini geçecek kadar su koyun,kuru soğanı bütün olarak atın pişmeye bırakın.Ocaktan almaya yakın tuzunu ,karabiberini ekleyin,biraz daha kaynatıp ocaktan alın.Tavuk göğsünü sudan çıkarın,ılınmaya bırakın.Elinizin dayanacağı kadar soğuduğunda kemiğinden ayırın ve etlerini ne çok küçük ne de çok büyük olmayacak şekilde didikleyin bir kenarda bekletin.
Pilav için sıvı yağı tencereye alın ısıtın,iyice yıkadığınız pirinci ekleyin,tuzunu da ekleyip tane tane olana kadar kavurun.Yeteri kadar kavrulan pirinçlere suyunu ilave edin,kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra altını kısın,kapağını kapatın suyunu çekene kadar pişirin.Pişen pilavın kapağının altına havlu kağıt yerleştirip demlenmeye ve ılınmaya bırakın.
Diğer taraftan Taze soğanları ince ince doğrayın,havucu ve sarımsağı rendeleyin,kornişon turşuları tavla zarı şeklinde doğrayın ve pilava ekleyin.Parçaladığınız tavuğu,haşlanmış mısırı,limon suyunu,tuzunu ve baharatlarını da ekleyip iyice harmanlayın.Tadına bakıp damak tadınıza göre tuz,limon suyu ya da baharat ilavesi yapabilirsiniz.
Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Not: Pilavı pişirirken ben eski klasik küçük çay bardaklarından kullandım,diğer çay bardağından kullanacaksanız (aida) yarıdan biraz fazla koyun.
Ayrıca pilavı pişirdiğinizde yağı size fazla gibi gelebilir fakat sonradan yağ ilavesi yapmayacağımız için garnitürler eklendikten sonra yağ oranı tam kararında olacaktır.
Yine de dilerseniz yağ ölçüsünü pilavı pişirirken bir miktar azaltabilir daha sonra ihtiyaç olursa garnitürlerle birlikte de ilave edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
No comments:
Post a Comment